Home / Mahlat na sto načina / Slitzweitz!

Slitzweitz!

Za vreme onog bombardovanja koje nas je držalo danima zatvorene sa vrlo malo mogućnosti da se družimo, šetamo i radujemo proleću koje je dolazilo moja ćerka i ja smo se zabavljale crtajući patuljke. To je, naravno, dovelo do toga da o patuljicima saznamo malo više i oni su polako počeli da žive sa nama. Te crteže još uvek čuvam sa crtežima Štrumpfova koje smo crtale u nekoj drugoj fazi.

E pa koga interesuje, patuljci su se pojavili u Holandiji negde oko 449 godine. Visoki su 15 cm a teški oko 300 grama. Žive između 300 i 400 godina. Pozdravljaju se trljanjem noseva što im omogućava prodorniji pogled u oči jer se u njima sve vidi. Nose upadljivo šarenu odeću i crvenu kapu da bi se videli noću i da ih price grabljivice ne bi pomešale sa miševima.

Žena patuljak se oplodi samo jednom u životu, trudnoća traje 12 meseci i uvek se rađaju blizanci. Nekako sam ovde razmišljala kako je to super, rodiš odjednom i prestolonaslijednika i princezu-sekiraciju. Deca patuljci piške u krevetu do 12 godine, a žive sa roditeljima do svoje stote godine.

Patuljak prati svoje starenje prema hrastu koji je iznikao iz žira posađenog na dan njegovog rođenja. Kad drvo naraste roditelji ga obeležavaju runskim natpisom. U kamenu ili glinenu ploču se urezuje kopija i daje se detetu na njegov 25. rođendan. On je čuva sakrivenu do kraja života. Svoje rođendansko drvo posećuje jednom godišnje na Ivanjdan. Drvo koje usvoje nikad nije podložnop udaru groma, oluji ili obaranju.

Žene se oko stote godine. U ponoć, mladi par se ispod nevestinog drveta zaklinje na večnu vernost za vreme punog meseca. Ako mesec zađe stavljaju na glave kape sa kratkom prugom koju sačinjavaju svici. Ovakve kape se čuvaju generacijama i koriste se za venčavanje jer je to za svice veoma naporno. Datum se urezuje u kamen a kamen se svečano ugrađuje u zid.

Igre patuljaka su slične  našim – kreću se naokolo uz mnogo trupkanja i pljeskanja.

Svoje tragove zavaravaju šarama na cipeli koje liče na ptičje otiske. Pa ako nekada, šetajući kroz neku šumu, nabasate na ptičje otiske, vodite računa gde stajete. Ja, eto, želim da verujem da ih ima i kod nas.

Sunce mi gviri kroz prozor i ovog trenutka ne mogu da se otmem razmišljanju kako su onako šareni istrčali iz svojih kuća, kako im je svet savršen i kako imaju predivne običaje. Kad god je pun mesec pomislim kako se te noći neki zaljubljeni par patuljaka venčava. A kad god vidim hrast razmišljam koje sve tajne krije i šta su patuljci šaputali ispod njega. Ona prelepa kora hrasta dozvoljava da verujem da je u njih urezan neki runski natpis.

Kao što vidite moguće je uvek naći prijatelje i useliti se u njihov svet. Pa ako rešite, uživajte!

Ili ovih dana ispričajte deci ovu priču…

(Slitzweitz – pozdrav na jeziku patuljaka)

Pročitajte i

„Kakve su ti misli, takav ti je život“

Sreća nije planina na koju se popneš, pobodeš zastavu i gotovo. Sreću čine trenuci. I ako u trenutku, ili danima, ili mesecima, nema ničega zbog čega ste pomislili – jao, kakva sreća – to iopšte ne znači da ste nesrećni.I ako je tačno ovo gore o mislima, a ja sam sigurna da nije, ali hajde, ako jeste, razboleće vas više potraga za srećom, pritisak da budete srećni, nego to što se danas nije desilo ništa zbog čega biste pomislili – jao, evo je sreća, izvolte, sedi, raskomoti se!

9 komentara

 1. Slitzweitz! :*** za ovu divnu priču ovako divnog dana.
  Moj naklon. 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=Mb1m1vz-2eQ&feature=related

 2. Slitzweitz
  uživala sam čitajući priču
  za oko mi zapade jedan podatak
  provedu oženjeni znači između 2oo i 3oo godina
  auuuu
  brate mnogo 🙂

 3. p

  Ama, molim i insistiram da se objavi:
  PITCHWAIZ!!
  staroslovenski otpozdrav na taj patuljkasti pozdrav. :mrgreen:

 4. Prelepa prica. Uzivala sam.

 5. Samo da proverim da li sam još uvek spamer?

 6. Izvinjavam se za ovo maločas (pre neki dan sam 10 minuta kucao kometar, a tvoj anti-spam me je „ispljunuo“ ko jeftinu žvaku). Obriši oba komentara…

 7. `oću da se i sa mnom igraš i pričaš mi tako fine priiiičeeee 😳 😀

 8. I meni je ova prica bas onako, divna. Obozavam patuljke. Svih 7. 😉

Ostavite komentar