Home / Mahlat na sto načina / Svilene trepavice vs karcinom dojke

Svilene trepavice vs karcinom dojke

Nekada, kad sam bila mlađa, karcinom je bio mnogo ređi nego danas. I ljudi su krili da boluju od karcinoma. Naročito su krile žene koje imaju karcinom dojke. Jer, znate, to je bila neka lična sramota, kazna od boga, da je valjala ne bi je to zlo snašlo. Sve isto kao kad je zlostavljanje u pitanju. Ili siromaštvo. Ili ako je imala dete sa posebnim potrebama.

U to vreme, recimo pre trideset i malo više godina, kažu lekari – na prste jedne ruke su mogli izbrojati žene obolele od karcinoma dojke, a da su iz kategorije mlađih žena. Šta se desilo neću da nabrajam, niko neće ni da tvrdi, svi samo pretpostavljaju, reći ću samo da svi mi, bez obzira koliko se trudimo da vodimo zdrav život u svim segmentima, ipak živimo u jedno otrovno vreme. U svim segmentima.

Karcinom dojke više nije „rezervisan“ za starije žene u postmenopuzi i ovo je post o tome. Ovo je, u stvari, post o tome zašto sve vi koje ga budete čitale treba da idete na preventivne preglede, koliko god godina da imate, a razlog je samo jedan – da bi karcinom bio otkriven na vreme.

Vodeći akciju Moje dojke su Ok, kad god sam govorila o važnosti preventivnih pregleda susretala sam se sa tri odgovora – išla sam, zakazali su mi za osam meseci. Ok, zakazala si preventivni pregled, znači čekaj osam meseci, to ne košta ništa. Drugi je – nemam živaca da čekam, privatno to košta. Pa košta. Svaka ljubav košta ovako ili onako, ljubav prema zdravlju takođe košta. Ako svakog meseca idete kod frizera, kozmetičara, pedikira, manikira, na doradu veštačkih trepavica, ako kupite sebi komad garderobe, ako ste pušač, pa kako vam ultrazvuk ili mamograf dojke ispade toliki trošak? Ono, jeste da se to ne vidi na vama, to ulaganje u sebe, ali ako zakasnite, svi nokti, veštačke trepavice i celulit će vam biti nevažni. Verujte mi. Jednom godišnje možete sebi priuštiti pregled dojki. To će vas, ako ne uhvatite neku akciju, koštati između tri i četiri hiljade. Na godišnjem nivou. Pa uporedite to sa troškovima koje imate na mesečnom nivou da vam ne bi pao nivo ulaganja u sebe. I treći odgovor, odnosno odgovor pitanje je – šta ću ako mi nešto otkriju? Pa ništa. Isto kao i ja. Imaš dva izbora, da se lečiš ili da se ne lečiš, pa dokle traješ. Inače, ne moraš da ideš na pregled, možeš da živiš kao da to tebi ne može da se desi, isto kao i sa varanjem, samo druge žene varaju muževi, mene moj jok! Kad je varanje u pitanju možeš kad saznaš, da ne talasaš,  da žmuriš i nadaš se da će ga proći to ludilo, da će se opametiti. Kod karcinoma dojke to već ne može. Neće proći samo od sebe. Zato je bolje da ga otkriješ.

Uskoro ulazimo u oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke. U ozbiljnim zemljama će se ozbiljno baviti ovom temom, u zemlji kakva je naša, a pratim unazad godinama, pisaće vam, i to ako se budu setili, o čudotvornim lekovima koje lekari kriju od nas, o raznoraznim glupostima od kojih nijedna ne leči već samo služi za klik. U oktobru možete da propratite koje privatne klinike daju popuste na pregled dojki.  Biće ih vrlo malo, takođe ako se sete, umesto da udarnički sve daju popuste. Valjda nema nikoga ko bi ih naučio da tim popustom „kupuju“ pacijentkinje za neke sledeće preglede. U oktobru ćete možda pročitati šta treba da jedete i pijete jer je to čudotvorno kada je prevencija karcinoma dojke u pitanju. I o važnosti dojenja. Sve to jeste prevencija, ali ne znači da će sprečiti bolest. Smanjuje mogućnost, ali mogućnost ostaje. A gde god ima mogućnosti, ima i opasnosti.

Tri kratke priče:

Prva

Ona ima 30 godina, dvoje dece od kojih jedno ima godinu dana, dojila, operisana, PH nalaz je doveo na mastektomiju. Trideset godina. Dojila.

Druga

Ona ima 31 godinu, troje dece, bebu od deset meseci. Dojila. Karcinom dojke.

Obe su primljene na dan kad sam ja izlazila sa odeljenja hirurgije.

Šetajući tih dana hodnicima, sretala sam druge žene prilično mlađe od mene bez jedne dojke.

Sad vam je valjda jasno zašto morate ići na preglede koliko god da ste mlade. I ako ste dojile. Naročito ako osetite neku kvržicu, da vam ne govore druge – sigurno začepljeni kanali, ma to je mastitis i slično.

Treća

Dvadeset sedam godina. Karcinom jajnika.

Ja vama ne mogu opisati koliko je teško zadržati i suze i vrisak dok slušate jednu tako mladu devojku i gledate kako se trudi da ne pusti suze iz uglova očiju da poteku među nama, potpuno nepoznatim ženama. Mesecima je odlazila kod svoje ginekološkinje i žalila se na krverenje između ciklusa. Ova nije potegla ni za ultrazvukom, ništa, onako odokativno joj govorila da joj je dečko nasilan i da ga smiri malo. Onda je doživela saobraćajnu nesreću i dok su je snimali da vide da nema unutrašnje povrede, otkrili su to što su otkrili.

Ne prođe dan a da ne pomislim na njih tri.

Ako se desi da imate nezainteresovanog lekara, a ima takvih, promenite lekara. Prevrnite nebo i zemlju i dođite do onog koji nema predrasude da ste mlade i da se vašoj mladosti teške bolesti neće desiti. Hoće, dešavaju se.

Zato morate ići na preglede.

Vi, kao i svako imate odgovornost prema sebi da život, jedini koji imate, provedeta najbolje što možete, znate kako ono kažu – u zdravlju i veselju. Ali isto tako, imate ogromnu odgovornost prema onima koje volite i koji vas vole.

Zakažite taj pregled od kojeg se toliko plašite. Ultrazvuk je potpuno bezbolna i komotna metoda. Mamograf, taj zli mamograf, je takođe bezbolan, malo neprijatan zbog pritiska, doza zračenja koju dobijete tokom pregleda je mnogo, mnogo manja, zanemarljiva, ne vredi pomena, od 33 zračenja koja ću imati ja. A možete da prođete bez oba, sve zavisi od procene lekara da li vam je jedan od ova dva pregleda potreban.

Ako vam se desi, ne slušajte,  molim vas, nikoga kome je uspelo ovo ili ono, ko je pio od kukureka do špiritusa, slušajte samo i isključivo lekare.

Najveća istraživanja na globalnom nivou urađena su u vezi sa karcinomom dojke i sa lečenjem ovog karcinoma se najviše napredovalo u odnosu na sve ostale karcinome. Sve što kao terapiju primaju žene u svetu, primaju i žene u Srbiji.

Ako ste stigle dovde i ako ste se uplašile – ne treba da se plašite, ovaj post, kako rekoh, ima za cilj da vas natera da brinete o sebi.

Ima za cilj da mi kao nekoliko žena ovih dana javite da ste bile na pregledu i da je sve ok. A to ne morate, meni je samo drago što sam neke žene svojom pričom podstakla da odu.

Ovaj post ima za cilj da jednog dana, kad vam padne kamen sa srca, makar vam oba stopala prebio, kažete – Moje dojke su OK!

Nadam se da će i moje biti.

Pročitajte i

„Kakve su ti misli, takav ti je život“

Sreća nije planina na koju se popneš, pobodeš zastavu i gotovo. Sreću čine trenuci. I ako u trenutku, ili danima, ili mesecima, nema ničega zbog čega ste pomislili – jao, kakva sreća – to iopšte ne znači da ste nesrećni.I ako je tačno ovo gore o mislima, a ja sam sigurna da nije, ali hajde, ako jeste, razboleće vas više potraga za srećom, pritisak da budete srećni, nego to što se danas nije desilo ništa zbog čega biste pomislili – jao, evo je sreća, izvolte, sedi, raskomoti se!

2 komentara

  1. Jeste, preventiva je vrlo važna i tu nema govora, ali šta kada uradite sve preglede koji postoje kod nas, UZ, mamograf, biopsiju onoga što ste napipale i svi rezultati pokažu neku benignu stvar? I uz to doktor sam kaže ništa nije hitno, treba da operišete jer niste rađali, ne morate da žurite, kad god budete hteli. Ali vi ne želite da čekate, imate nešto na grudima što ne bi trebalo da bude tu, pa makar bila to neka bezazlena stvar kao što pokazuju svi rezultati i zakazujete operaciju. Zakažu vam je za 2 meseca od poslednjeg pregleda jer niste “hitan slučaj”. Dan nakon operacije vam saopšte da su vam izvadili maligni tumor.
    Prvo muk a onda borba.
    Poenta ove priče:
    Žene, ne odlažite ni preglede ni operacije, ma šta rezultati pokazivali.

  2. M

    Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog 🙂

Ostavite komentar